Pályaorientációs célra felhasznált tanítás nélküli munkanap a Baktalórántházi Reguly Antal Általános Iskolában

  1. október 27.

 

A 2017/2018-as tanév újdonsága, hogy pedagógiai célra az általános iskolában 5 helyett, 6 tanítás nélküli munkanap használható fel, azzal a megkötéssel, hogy 1 tanítás nélküli munkanapot kizárólag pályaorientációs célra lehet felhasználni. Így első alkalommal 2017. október 27-én került sor a Baktalórántházi Reguly Antal Általános Iskolában a pályaorientációs napra.

Molnárné Dócs Nikoletta, Kozmáné Rácz Olga és Tömöri László pedagógusok szervezték a nap programjait.

Az alsó tagozatos tanulók először a baktalórántházi malomba látogattak el, ahol megismerkedtek a búza feldolgozásának folyamatával. A búzacsira megkóstolására is volt lehetőségük, amely nagyon ízlett a tanulóknak. Ezt követően forgószínpad szerűen különböző programokon vettek részt a gyerekek, ahol mesterséggel kapcsolatos dalokat énekeltek, rajzokat készítettek „Mi leszek, ha nagy leszek?”címmel, kisfilmeket tekintettek meg különböző szakmákról. Hatalmas élmény volt számukra a traktor kipróbálása, a tűzoltóautó megtekintése. A nap fénypontja a rendőrkutyás bemutató volt.

A felső tagozatos tanulók osztályonként vettek részt a programokon, amelyek a következőképpen alakultak:

 

1 óra - 8:00

2 óra - 9:00

3 óra – 10:00

4 óra – 11:00

Rövidfilmek a szakmákról - Videó vetítés – https://palyaorientacio.munka.hu/altalanos/film

5.a

5.b

6.a

6.b

Mire lennék alkalmas? -tesztes feladatok

5b

5.a

6.b

6.a

Traktorvezetés – ügyességi pálya –

6.a

6.b

5.a

5.b

Vay – Infósátor – kézműveskedés és vendéglátás

8.b

7.a és 7.b

8.a

 

Ügyességi játék

6.b

6.a

5.b

5.a

Védőnői előadások

7.a

8.a

7.b

8.b

Rendhagyó osztályfőnöki óra –nyolcadikosoknak – Új Nemzedék Nyíregyházi Közösségi Tér munkatársainak részvételével

8.a osztály

 ------

8.b osztály

------

Tűzoltóság bemutatója

 

 

 

7.a és 7.b

A Járási Foglalkoztatási Osztály munkatársainak előadása

 

7.b

8.b

7.a

8.a

 

A délután folyamán a rendőrség munkájának megismerésére került sor, a rendőrkutyás bemutató sok fiatal érdeklődését keltette fel a rendőri hivatás iránt.

 

Az első pályaorientációs nap nagyon hasznos volt a tanulók számára, fontos információkkal, érdekességekkel ismerkedtek meg a különböző szakmákkal kapcsolatban.

Így látták a tanulók a pályaorientációs napot:

  • Bakró Miklós 3. évfolyamos tanuló: „Nagyon örülök, hogy ellátogattunk a malomba, nagyon ízlett a búzacsira.”
  • Jónás Szabina 6. évfolyamos tanuló: „Nagyon sok érdekes és hasznos információt kaptam a különböző szakmákról, tetszett, hogy új emberekkel, új dolgokkal ismerkedhettem meg. A tesztes feladat kitöltése megerősítette bennem azt, hogy szociális pályán szeretnék majd dolgozni.”
  • Süket Veronika 6. évfolyamos tanuló: „Nagyon örültem neki, hogy megerősítettek abban, hogy tudatosan készüljek az ápolónői hivatás választására. Nagy élményt jelentett a traktorozás kipróbálása is.”
  • Kulcsár Gábor 8. évfolyamos tanuló: „Nagyon jó volt ez a nap, hasznos volt számomra, mivel katonai vagy rendőri pálya iránt érdeklődöm. A rendőrség munkájának bemutatása keltette fel leginkább érdeklődésemet.”
  • Lázár István 8. évfolyamos tanuló: „Nagyon tetszett a rendhagyó osztályfőnöki óra, amit az Új Nemzedék Nyíregyházi Közösségi Tér munkatársai tartottak, továbbtanulással kapcsolatos hasznos információkat kaptunk tőlük és a kreatív játékok is nagyon tetszettek. Mivel én szakácsnak készülök szívesen vettem részt a Vay sátorban megtartott, vendéglátással kapcsolatos foglalkozáson.”

Hogy az 1. pályaorientációs nap sikeresen megvalósulhatott az intézményben, köszönet illeti a szervezőket, valamint a programokon résztvevő külsős partnereket:

  • Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium
  • Új Nemzedék Nyíregyházi Közösségi Tér
  • A Baktalórántházi Járási Foglalkoztatási Osztály
  • Baktalórántháza Katasztrófavédelmi Őrs
  • Nyíregyházi Rendőrkapitányság
  • Nyírség Hassó Kft. Malomüzeme Baktalórántháza
  • Védőnői Szolgálat Baktalórántháza

 


2015 © Copyright regulybakta.hu